Odotussuru, suru ja omainen

Virassani omaiskonsulenttina tuen omaisia joilla esimerkiksi on läheisiä jotka ovat muistisairaita, henkisesti sairaita tai muulla tavalla kokee sairautta tai heikkoa terveyttä. Näillä omaisilla on huoli läheisestä mikä rajoittaa ja vaikuttaa heidän elämää monella eri tavalla.

Meillä oli kerran nainen yhdessä tukiryhmässä joka kertoi että hänellä oli odotussuru. Sana odotussuru oli uusi sana minulle. Mies oli häipynyt muistisairaan omaan maailmaan. Tämä nainen vaikutti minuun koska hän puhui tilanteesta ja tunteistaan ihan ilman mitään niin kuin asiat olivat ja hänellä ei hävettänyt jakaa ihan sisäisiä ajatuksia. Tukiryhmä oli heitä varten joilla oli läheinen muuttanut hoivakotiin koska kotitilanne oli mennyt niin vaikeaksi että tilanne vaati toisenlaista hoivaa ja huolenpitoa mikä ei enää ollut mahdollista omassa kodissa. Tämän naisen elämänkokemus rakkaan muistisairaan miehensä vieressä oli niin kuin monella muulla surullinen ja vaikea elämäntilanne. Suunnitelmat mitkä olivat tehneet kuin pääsivät eläkkeelle meni pieleen. Naisen sanat ja tunteet mitkä hän jakoi ryhmälle oli surullisia, antoisia ja tärkeäitä.

Kuin me keskustellaan ja puhutaan meidän tunteista niin se voi lievittää surua, painetta ja pahaa mieltä. Kuin jaetaan meidän tunteita ja kokemuksia niin me annetaan toisille toivoa ja me tunnemme, että emme ole yksin kokemassa elämää muistisairaan rakkaan henkilön kanssa. Muillakin on samat kokemukset mitkä minulla on. Minä en ole yksin.

Suru sattuu. Suru voi myös olla helpotus. Jos olet pitänyt huolen läheisestäsi joka on ollut monta vuotta esimerkiksi muistisairauden varjossa niin se voi olla helpotus että tuska, huoli ja paha mieli loppuu sinä päivänä kuin rakas läheinen nukkuu pois. Se ei tarkoita että sinä haluat että henkilö kuolee. Sinulle on kuitenkin surutyö edessä. Surussa on monta eri tunteita samalla aikaa. Joillakin voi olla vaikea elämänhistoria läheisen kanssa mikä oli hirveä, että se oli vapauden tunne kuin läheinen kuoli. Siis surussa voi olla monta eri pohjaa. Ihmisillä on monta eri kokemusta ja me suhtaudutaan suruun ja tunteisiin erillä tavoin. Tärkeätä on saada pukea surua sanoihin koska se lohduttaa.

Suru voi myös olla kaunis vaikka se on vaikea. Kuin omainen on odotussurussa ja saa mahdollisuuksen olla mukana viimeisen ajan kuin rakas läheinen on kuolemaa tekemässä se auttaa myös surutyötä. Se jollakin tavoin antaa syvemmän tunnelman, että on tehnyt sen minkä on pystynyt tekemään ja saattohoito on viimeinen matka mikä omainen tekee läheisensä kanssa. Suru ei häivy. Suru muuttaa muotoa ajan mukaan. Joskus tuntuu ja sattuu kovasti ja joskus se keijuu vieressä hienojen muistojen mukana kaipauksena.

Jos olet omainen ja autat ja hoidat läheistä ja tunnet että et jaksa niin apua ja tukea on saatavana. Omaistuki eri vaiheissa on tärkeätä sinulle että jaksat pitää huolen itsestäsi ja myös auttaa toista henkilöä. Omaishoito on monesti yksinäistä ja rasittavaa toimintaa. Muista että et ole yksin. Tukea ja apua on saatavana. Kuin kaikki asiat on toimittu hautajaisten ja muitten asioitten kanssa ja arkipäivä iskee niin suuri tyhjyys usein täyttää elämän. Tässä vaiheessa on hienoa saada keskustella ja pukea tunteet sanoihin, jos on tarve siihen. Suru siis voi olla läsnä kuin läheinen vielä on elossa, kuin hän kuolee ja kuoleman jälkeen. Jos sinusta tuntuu että surussasi tarvitsisit tukea ja keskustelutukea niin kysy hautaustoimistosta miten voit saada tukea. Et ole yksin.

Sari Sarhamo, omaiskonsulentti

sari.sarhamo@boras.se